דף הבית » כתיבה עיתונאית » איך להשתמש בחדשות פוליטיות בבלוג שלכם בלי להביע את דעתכם

איך להשתמש בחדשות פוליטיות בבלוג שלכם בלי להביע את דעתכם

 

אולם המליאה - משכן הכנסת

הפוליטיקה היא חלק חשוב בחיינו ומעורבות והבעת דעה פוליטית היא בהחלט רצויה – בטח ובטח בתקופת בחירות. מעורבות פוליטית מעידה על אכפתיות ועל האמונה בעתיד טוב יותר. אבל כשמדובר בבלוג הכולל כתיבת תוכן ושעוסק בתחום ספציפי לא פוליטי, הבעת דעה עלולה להזיק. עם זאת, יש מקרים שבהם חדשות כל שהן בתחום שבו הבלוג עוסק, נושקות לנושאים פוליטיים או מושפעות מהם באופן מובהק. מהן התוצאות האפשריות של הבעת דעה פוליטית בבלוג? באילו מקרים אפשריים עלולות חדשות בתחום שבו הבלוג עוסק, להשיק לנושאים פוליטיים? איך אפשר לעסוק בנושא החם הזה באמצעות כתיבת מאמרים מקצועיים, מבלי להיכנס להבעת דעה פוליטית? בשורות הבאות נביא מספר כללי אצבע, שיסייעו לכל כותב לעסוק בנושאים ובחדשות פוליטיות בבלוג, מבלי להביע דעה פוליטית.

הבעת דעה פוליטית והתוצאות האפשריות שלה

מאז ומעולם הייתה מדינת ישראל משופעת במפלגות פוליטיות. לצופה מהצד המצב עלול להיראות כאוטי. עם זאת, שפע המפלגות נובע בעיקר מהמעורבות הגבוהה של כלל אזרחי המדינה בפוליטיקה. אלא שכל כמה שהישראלי הממוצע אכן מעורב פוליטית, הוא עלול להיגרר להבעת דעה פוליטית בעת כתיבת בלוג. זאת, גם אם מדובר בבלוג איכותי שיש לו עוקבים רבים.

הדעת נותנת שמי שדעתו מנוגדת לזאת המובעת בבלוג, ינטוש אותו בסמוך למקום שבו הובעה דעה פוליטית. אבל גם בין התומכים בדעה הפוליטית הספציפית, יהיו מי שינטשו באותה הנקודה. מי שכבר הגיע לבלוג העוסק בנושא שמעניין אותו, אכן מעוניין להתמקד בנושא. הבעת דעה פוליטית עלולה להיתפס כסטייה מנושא המאמר ולפיכך לנטישה שלו. המסקנה המתבקשת היא, שיש להימנע ככל האפשר מהבעת דעה פוליטית.

תחומי עיסוק המשיקים לנושאים פוליטיים

הנוכחות והמעורבות של הפוליטיקה בחיים העסקיים, החברתיים והתרבותיים בישראל, היא עמוקה ואינטנסיבית הרבה יותר ממה שמרבית התושבים במדינת ישראל מודעים לו. ישנם נושאים שבהם המעורבות ברורה וידועה, כגון נושאי ביטחון, חינוך ותרבות, כלכלה ונושאים חברתיים. אבל יש נושאים, שקשה יחסית לקשר בינם לבין מעורבות פוליטית. נושאים מהסוג הזה יכולים להיות תחבורה, תיירות, רפואה, שיכון ומסחר.

אבל כשבוחנים את הדברים לעומק, גם בנושאים הללו יש מעורבות עמוקה של הפוליטיקאים, והשפעה של הדעות הפוליטיות שלהם על הפעילות שלהם בתחומים הללו. כשעוסקים בתיירות, לדוגמה, מתעוררת או עשויה להתעורר שאלת עידוד התיירות באזורים שהם מחוץ לקו הירוק. כשעוסקים בתחבורה, עשויה להתעורר שאלת הסבסוד של תחבורה ציבורית ומידת הצורך בו.

בשאלת יוקר הנדל”ן אין צורך להכביר מילים, שכן ברור שמדיניות המשרד העוסק בנושא תואמת את השקפת עולמו של השר הממונה. גם הרפואה והבריאות מושפעות, למרבה הצער, מאג’נדה פוליטית של הממונים. עיתונאי או בלוגר מקצועי העוסק באחד הנושאים הללו צריך להימנע, לפיכך, ככל יכולתו משרבוב דעתו הפוליטית לתוך הבלוג. הקורא הישראלי הממוצע הוא בעל חושים חדים, ומבחין מיד בהטיה פוליטית גם כשהיא סמויה.

איך להימנע מהכנסת פוליטיקה לבלוג

ישנם מספר כללים חשובים, שכדאי מאד ליישם כשכותבים בכל נושא, ועל אחת כמה וכמה כשכותבים בנושאים רגישים. עם הכללים הללו ניתן למנות שימוש במונחים נייטראלים שאינם טעונים בניחוח פוליטי, וכן שימוש בציטוטים של בעלי סמכא בתחום שהם לא פוליטיקאים.

במקרים שבהם הדבר מתאפשר, כדאי ואפילו מומלץ להביא סיפור על נזק או עוול שנגרם בתחום שבו עוסק הבלוג, לאדם יחיד. גם כשמדובר בנושא שנוי מאד במחלוקת, הצגת מקרה של אדם אחד, אם הוא נוגע ללב, מעוררת אמפתיה. בנוסף, חשוב תמיד לפנות למכנה המשותף הבסיסי ביותר בכל תחום. למען הסר ספק, אין הכוונה כאן להורדת רמת הכתיבה אלא לפנייה לאמונות, ערכים, סמלים וסימנים המשותפים לכלל האוכלוסייה, או לכל הפחות לחלק גדול ממנה.

אבל הדבר החשוב ביותר, הוא התמקדות בנושא והימנעות מיצירת הקשר שעלול להתפרש כפוליטי. ולבסוף, אם ממש אין ברירה אחרת, יש לנסות ולהקיף את הנושא מכל צדדיו ולהזכיר גם את הצדדים המנוגדים לדעת הכותב.

בחזרה לקרקע המציאות – כללים לכתיבה עניינית על פוליטיקה

נייטרליות של מושגים

לעולם לא להשתמש במונחים כמו “השטחים הכבושים” או “ארץ ישראל השלמה”, גם אם מדווחים על מיזם הייטקיסטי מעולה שפותח על ידי חברה שמקום מושבה מחוץ לקו הירוק. ביטוי ניטראלי יכול להיות פשוט “יהודה ושומרון”.

התנחלות או התיישבות? עדיף שתציינו את שם המקום בפשטות: “אפרת”, “עלי”, או “בית אל”.

ציטוטים והמשמעות שלהם

שימוש בציטוטים של ברי סמכא בתחום העיסוק של הבלוג, עשוי להיות דרך מצוינת לדלג על מחלוקת פוליטית. נושא הלגליזציה של הקנאביס, למשל, הוא בהחלט נושא פוליטי. עם זאת, ניתן למצוא לה הן תומכים והן מתנגדים בשני צידי המפה הפוליטית ולצטט אותם. ציטוט של מומחה איננו נחשב להבעת דעה, ויכול למנוע את הנזק שהבעת דעה עלולה לגרום. חוששים? צטטו מומחה גם מהצד השני של המתרס.

עיסוק בסבלו של היחיד

דיונים בתקציב השנתי לסל התרופות בהחלט פותחים פתח להבעת דעה פוליטית. ואולם על מנת להמחיש כוונה, או לייצר באז לתחום שהבלוגר מעוניין להדגיש, יש בהחלט מקום לתאר את הסבל של חולה יחיד שהתרופה שלו עלולה שלא להיכלל בסל הבריאות.

כל מי שכותב תוכן כל שהוא, בכל נושא אפשרי, חייב לדעת ולהפנים את העובדה שבכל תחום ובכל נושא, יש יותר מדעה אחת. במקומות שניתן, יש להימנע מכניסה לשדה המוקשים הקרוי פוליטיקה. משהדבר נעשה בלתי אפשרי, כללי הכתיבה שהוזכרו לעיל עשויים בהחלט לעשות את העבודה.

“כשטיפש זורק אבן לבאר אלף חכמים לא יוכלו להוציא אותה”

שארל לואי מונטסקייה שנודע בעיקר בזכות תורת “הפרדת הרשויות” שלו אמר את המשפט האלמותי הזה. השתדלו בכל מחיר להימנע מכתיבה על פוליטיקה או משיקה לה. הנושא החם היום הוא הבחירות? זה תופס את הראש ולא מאפשר לכם לחשוב על רעיונות חדשים לכתיבה? כאן תוכלו למצוא רעיונות חדשים לכתיבה או למציאת השראה לכתיבה. בהצלחה!

פורסם ב: כתיבה עיתונאית, כתיבת בלוגים, כתיבת מאמרים, כתיבת תוכן, כתיבת תוכן לאתרים

תגיות: | | | |

Scroll to Top
השארת פרטים




    X
    דילוג לתוכן