דף הבית » כתיבת תוכן » איך לכתוב תוכן עניינים כמו שצריך

איך לכתוב תוכן עניינים כמו שצריך

תוכן עניינים מפרט את רשימת הפרקים ותתי הפרקים ולמעשה משמש כמפת המאמר, הספר, עבודת המחקר וכדומה. תוכן העניינים מכיל בתוכו את שמותיהם של הפרקים ותתי הפרקים ובאיזה עמוד הם מופיעים במאמר או בכל אגד כתוב אחר, אינטרנטי או מודפס. מעבר להצגת הפרקים, תוכן העניינים מסייע לקורא בחיפוש אחר נתונים ספציפיים אשר מופיעים בטקסט.

לכתיבת תוכן עניינים ישנם מספר כללי אצבע עיקריים אשר משתנים מעט על פי סוג הטקסט.

מרכיביו של תוכן העניינים

תוכן העניינים מורכב מרשימה המכילה את כל כותרות הפרקים הראשיים וכותרות המשנה או תתי הפרקים.

היררכיה של כותרות:

בכדי להבין כיצד לכתוב נכון תוכן עניינים יש להבין תחילה כיצד בנוי התוכן, כלומר כיצד מחולק התוכן במאמר, בין אם מדובר במאמר קצר או בעבודת מחקר גדולה. במאמרים רגילים קיימות כותרות ראשיות ותתי נושאים המיוצגים אף הם על ידי כותרות משנה. במאמרים אינטרנטיים, כלומר במאמרים אשר מיועדים לפרסום באינטרנט, נהוג לחלק את הכותרות לרמות של 1-5, כאשר רמה 1 תהייה הכותרת הראשית ו-5 תהייה המשנית ביותר ועל כך נפרט בהמשך.

כל מאמר או עבודת מחקר מורכבים מכותרות ראשיות וכותרות משנה, הכותרות הראשיות מייצגות את הנושאים או הפרקים הראשיים של המאמר כגון: מבוא, סיכום, שיטות מחקר וכד’. כותרות אלו יהיו לרב כותרות ברמה 1, כלומר כותרת של פרק חדש שלם. בכל פרק קיימים לרב תתי פרקים. את תתי הפרקים ייצגו כותרות ברמה 2. כותרות אלו למעשה מחלקות את הנושא הראשי למספר הנושאים המרכיבים אותו. בעבודות ומאמרים גדולים נהוג לחלק גם את תתי הפרקים באמצעות תתי כותרות שתפקידן להקל על הקורא על ידי חלוקה מסודרת וברורה  של הנושא בו עוסק הטקסט. תתי כותרות אלו יהיו ברמות של 3-5 , על פי סדר חשיבותן.

חשוב לציין כי כאשר המאמר מיועד לפרסום באינטרנט יש לייחס חשיבות גדולה למספור נכון של רמת כותרות הטקסט. כל טקסט אינטרנטי המועלה נסרק על ידי מנועי החיפוש ותוכן עניינים שכתוב נכון, יכול לתרום להצגה עשירה יותר במנועי החיפוש.

בכתיבת מסמכים בוורד קיימת אפשרות של סימון רמת הכותרת בלשונית “בית”. פונקציה דומה קיימת גם בכתיבת טקסט במערכות לבניית אתרים דוגמת וורדפרס.

תוכן עניינים במאמרים אינטרנטיים

כאשר מדובר על תוכן עניינים אינטרנטי, לרב יהיה מדובר בסוגים של רשימת לינקים, קישורים לעמודים באתר או לחלקים ספציפיים בטקסט. תפקידה של רשימה זו היא הובלתו של הגולש לחלקים ספציפיים בטקסט בקלות. תוכן עניינים זה למעשה מנגיש את המבנה של האתר עבור הגולש ועבור סורקי הטקסט של גוגל. עבור תוכנת וורדפרס לדוגמה, קיימים תוספים ייעודיים (דוגמת אלמנטור) אשר מטרתם לסייע לנו ביצירת תוכן עניינים באתר וכן להנגיש אותו גם לגלישה סלולרית. תוספים אלו אף מאפשרים שימוש בתבניות מוכנות ומכוונים אותנו כיצד להשתמש בהן.

כתיבה נכונה של תוכן עניינים

בתוכן העניינים אנו נכתוב את שמות כותרות הפרקים ולידם נציין את מספר העמוד הפותח בו הפרק כך נוכל לחשוף בפני הקורא את הנושאים המוצגים במאמר. כאשר כותבים תוכן עניינם חשוב למסור לקורא את הפרקים אשר מרכיבים את המאמר באופן בהיר ומסודר על ידי רשימה. ברשימה זו נציין בכל שורה את שם הפרק, כאשר משמאל לשורה נציין את מספרו של העמוד הפותח. לעולם אין לכתוב את מספר העמוד מימין לשורה. כמובן שסדר השורות יהיה על פי סדר הופעתם של הפרקים בגופו של המאמר.

במאמרים גדולים ומורכבים יש לציין בשורה נפרדת גם את תתי הפרקים ומספר העמוד בו הם מופיעים. יתכן ולעיתים יופיעו שתי שורות נפרדות לתתי פרקים הנמצאים באותו העמוד והדבר מקובל כל עוד רשימת הפרקים משקפת נאמנה את מבנה המאמר.

שאלות ותשובות

מה המרכיבים של תוכן עניינים?

תוכן עניינים מורכב מרשימה שכוללת את הכותרות של הפרקים הראשיים בטקסט ולעיתים יותר מכך, למשל כותרות משנה, תתי פרקים, נספחים ועוד. הרחבנו על כך במאמר.

למה כדאי, גם באתרי אינטרנט, להטמיע תוכן עניינים?

במהלך סריקת הטקסט שנעשית מנועי החיפוש נבחן גם תוכן העניינים וזה בתורו עשוי לשפר את הסריקה של התוכן אל תוך מנוע החיפוש ולייצג אותו נאמנה. הרחבנו על כך במאמר.

איך מכניסים תוכן עניינים לאתר?

אם אתם עושים שימוש בוורדפרס, אין קל מזה. חפשו בספריית התוספים של המערכת תוספים שעונים לשם “INDEX”.

פורסם ב: כתיבת מאמרים, כתיבת מאמרים לקידום, כתיבת תוכן

תגיות:

Scroll to Top
השארת פרטים




    X
    דילוג לתוכן