דף הבית » כתיבת ערכים בוויקיפדיה » קצת מחשבות על צנזורה בויקיפדיה

קצת מחשבות על צנזורה בויקיפדיה

ויקיפדיה הוקמה ב-2001 והרעיון שעמד מאחורי הקמתה היה מהפכני, אנציקלופדיה מקוונת שתשלב את “חכמת ההמונים” עם הטכנולוגיה החדישה. ויקיפדיה נוסדה כאנציקלופדיה חופשית ללא כל השפעות מסחריות או פוליטיות. חופשיות אליבא ויקיפדיה משמעותה עיון ללא מגבלה, חופש עריכה וחופש בהעתקה ובהפצה. ויקיפדיה במוצהר היא אנציקלופדיה שנכתבת ע”י אנשים למען אנשים ללא שיקולים זרים. קרן ויקיפדיה מבוססת על תרומות והיא נותנת שירותי מעטפת לאתר, כגון תחזוקה. הקרן במוצהר לא מתערבת בניהול האתר ומאפשרת לגולשים החלטות עצמאיות בנוגע לכתיבת התוכן בערכים השונים שבמיזם.

נכון לשנת 2016 ויקיפדיה היא נחשבת לרעיון מוצלח ויעיל. היא כוללת כ-40 מיליון ערכים בכ-300 שפות, מהם 200,000 ערכים בעברית. ויקיפדיה כיום היא אתר האינטרנט השישי הנצפה בעולם ובישראל. למעשה, כיום אנציקלופדיות מודפסות נזרקות לפח האשפה וכולנו משתמשים בויקיפדיה לפחות פעם ביום. אגב, כ-90 % מהמורים משתמשים בויקיפדיה, כ-150% יותר ממבוגרים אחרים וזאת למרות שמספר הטעויות בויקיפדיה גדול ב-30% ממספר הטעויות באנציקלופדיה המודפסת בריטניקה.

אך מחשבות לחוד ומציאות לחוד

צנזורה בויקיפדיה

אבל למרות היומרה שויקיפדיה תהיה חופשית, בפועל פועלים בה כ-100 עורכים (בישראל) ולהם רמות שונות של הרשאות מערכת שמאפשרות עריכה, חסימת שינויים ומחיקה של ערכים וכן חסימת משתמשים אחרים. ברור שלשם תפעולה התקין של ויקיפדיה ולשם מניעת השחתות יש צורך בצוות עם אפשרויות כאלה אבל למעשה, אנו נחשפים מדי פעם לשערוריות הקשורות בעריכת או מחיקת ערכים שמראות שהאנציקלופדיה החופשית הזו לא כל כך חופשית כפי שהיא מצהירה.

  • רק לעורכים ותיקים ניתנת זכות הצבעה לגבי מחיקה של ערך. אם האנציקלופדיה הזו כה חופשית, מדוע לא מתחשבים בדעתו של הקהל הרחב?
  • כל ויקיפד (עורך) יכול לבחור לעצמו כנוי ואינו מחויב למסור את שמו האמיתי. דבר לגיטימי לכשעצמו אבל כאשר מדובר על מחיקת או עריכה אגרסיבית של ערכים האם לא ראוי שרק מי שמוכן להיחשף יוכל לעשות זאת? יש דיוני מחיקה שנדמים כמו אסופת טוקבקים אנונימיים באתר חדשות כלשהוא ולא באינציקלופדיה מכובדת…
  • הקריטריונים להכנסת ערכים בנושאים מסוימים בויקיפדיה אינם ברורים דיים. למעשה, הנתון הזה מאפשר לעורכים להטות את הכף לטובת דעתם האישית (נניח בעת מחיקה של ערכים) מבלי שיצטרכו להביא לכך נימוקים.

במאמר חריף מאוד בעיתון הארץ שכותרתו “בויקיפדיה מוחקים את ההיסטוריה” נטען שויקיפדיה עוסקת במחיקת ובהעלמת מידע. במאמר הועלו תהיות על תהליך קבלת ההחלטות בויקיפדיה, על ההחלטות למחוק ערכים מסוימים ולהשאיר אחרים. ועד נטען שהויקיפדים משתייכים למועדון סגור, אליטיסטי, מתנשא ואלים עד כדי כך שחכמת ההמונים הפכה לדיקטטורת המונים ושחופש המידע הפך לאנרכיה. אם תחפשו היטב גם תוכלו לצפות גם באחד מפרקי התוכנית לונדון וקירשנבאום בה התקיים דיון בנושא עם אותו טון פחות או יותר.

אז ויקיפדיה היא אנציקלופדיה פתוחה או רק אנציקלופדיה מקוונת?

אנחנו בכתבנית מודעים לכך שיש לא מעט בעלי עניין שהיו רוצים ערך בויקיפדיה ואנחנו לא חושבים שכל אדם או ארגון שרוצה בכך זכאי לערך. אנחנו נחשפים לדיוני החשיבות השונים שמתקיימים בויקיפדיה כל העת כשאנחנו עובדים על כתיבת ערכים לויקיפדיה עבור לקוחות שונים. עם זאת, אנחנו מאמינים שכדי שויקיפדיה תמלא את תפקידה המוצהר כאנציקלופדיה פתוחה עליה להשתנות:

  • לאפשר לכל המעוניין להשתתף בהצבעה לגבי מחיקת ערכים.
  • לדרוש מהויקיפדים השונים (לפחות ממחזיקי ההרשאות והתפקידים השונים) למסור את שמותיהם האמיתים ולא להתחבא מאחורי כינוים. כיום אין כל מידע לגבי השכלתם של הויקיפדים, התאמתם לתפקיד עורכים או האינטרס הכלכלי, החברתי או המדיני שהם מייצגים.
  • הבהרת הקריטריונים לגבי העלאת ערכים בויקיפדיה. ביחוד ערכי אישים.

כיום ויקיפדיה חוטאת למטרתה. אין בטחון שהיא אינה נקייה מהשפעות כלשהן – מסחריות או פוליטיות ויש בכך סכנה של שיקולים זרים כלשהם ואפילו ניגודי עניינים. עם זאת, אנחנו תומכים בקיומה של ויקיפדיה ומאמינים שעליה להרחיב את שטף המידע ולא לצמצמו.

רוצים להצטרף לעורכי ויקיפדיה ולהשפיע מבפנים?

לחצו פה ועברו להסבר מפורט על קורס הויקיפדיה שהכנו לכם

פורסם ב: כתיבת ערכים בוויקיפדיה

תגיות: | |

Scroll to Top
השארת פרטים




    X
    דילוג לתוכן