באופן אירוני, דווקא בעידן המידע, בו תוכן עשיר ואיכותי זמין לנו במרחק קליק, נראה שדווקא יוקרתה של האקדמיה נמצאת בתקופת שפל. כאשר העולם מוצף כל כך במידע, ההבדל בין ידע אקדמי מהימן ובין חומר ללא סימוכין מיטשטש יותר מתמיד. אקדמאים רבים הפועלים בזירות ארציות ובינלאומיות, מחפשים אחר דרכים לזכות לנראות נרחבת המשרתת אותם במוסדות בהם הם פועלים ובמסגרות שיתופי פעולה. אחד מהיעדים הנחשקים ביותר כיום, הוא ערך בוויקיפדיה.
האנציקלופדיה האינטרנטית הגדולה בעולם הוקמה על מנת להעניק למשתמשים ידע כמעט בכל תחום ומהווה מקור מידע ראשוני עבור מיליוני אנשים ברחבי העולם. עבור פרופסורים באקדמיה, ערך ויקיפדיה הוא מרחב חשוב בו הם יכולים לרכז את כל ההישגים והתרומות שלהם בתחום המחקר הרלוונטי בו הם משקיעים את חייהם. עם זאת, הדרך אל ערך הוויקיפדיה אינה תמיד כה פשוטה. ויקיפדיה מגדירה רף חשיבות ברור לאקדמאים הראויים להיכלל באנציקלופדיה ואם לא נעמוד בהם, הערך יישלח לדיון חשיבות ועשוי לרדת מהאתר. אז כיצד נבטיח שנהיה ראויים לקריטריונים של ויקיפדיה? אלו כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון.
קריטריוני החשיבות לאקדמאים של ויקיפדיה העברית
לפני שנצלול אל העקרונות שכדאי להקפיד עליהם לקראת כתיבת ערך ויקיפדיה לפרופסור למשל, שווה לבחון מה יש לעורכים של ויקיפדיה לומר אודות הקריטריונים לחשיבות. בכל מדינה, הקריטריונים עשויים להיות שונים. אם האקדמאי עבורו נועד הערך לא עומד באף אחת מהקטגוריות הבאות, כדאי לבחון מחדש את כתיבת הערך:
- זכייה בפרס שנכתב עליו ערך בוויקיפדיה
- הוציא לאור ספר אחד לפחות בתחומו
- יש לו ערך בוויקיפדיה בשפות אחרות (לא כולל קצרמר)
- חוקר בעל דעות שנויות במחלוקת שהכו הדים בתקשורת, בעיקר בתחום מדעי החברה, הרוח או המשפטים
- פרסם מחקרים בתחום מנהל העסקים או המדעים המדויקים או מדעי החיים שזכו לפרסום, גם מעבר לכתבי העת בתחום המחקר
- רקטורים ונשיאי אוניברסיטה יזכו לערך מעצם תפקידם.
עם זאת, כדאי לציין שדיקנים וראשי חוג אינם זכאים על פי כללי ויקיפדיה לערך רק מעצם תפקידם ועליהם לעמוד באחד מהקריטריונים שמופיעים כאן. על אף שהתנאים האלה נוקשים למדי, כדאי לקחת בחשבון שברוב המקרים, פרופסורים מן המניין זוכים להעלות ערך ללא התנגדויות משמעותיות.
אז איך יוצרים ערך לאקדמאי שיהיה ראוי לוויקיפדיה
קריטריון החשיבות של עורכי ויקיפדיה הוא ללא ספק היבט משמעותי מאוד, אך הוא לא הבלעדי. כדי להבטיח שהערך יהיה אמין, מקצועי, מרשים ותואם את כללי ויקיפדיה, כדאי להקדיש מחשבה להיבטים הבאים.
משמעות תרומות הפרופסור לתחומו
התרומות של הפרופסור באקדמיה לתחומו חייבות להיות משמעותיות מספיק כדי להצדיק דף ויקיפדיה. ניתן להדגים חשיבות זאת באמצעות פרסומים בכתבי עת אקדמיים בעלי מוניטין, מצגות בכנסים והישגים בולטים אחרים כגון פרסים, מענקים ומלגות. כדאי לקחת בחשבון שתמיד עדיף שהסימוכין הללו יהיו דיגיטליים. רוב עורכי ויקיפדיה יעדיפו קישורים שיוכלו לבחון אותם בקלות מאשר מראי מקום שישלחו אותם אל הספרייה.
מקורות צד שלישי – גורם קריטי בחשיבות
עורכי ויקיפדיה אינם מדענים ועל אף שחלקם בעלי תארים אקדמיים מתקדמים, הם אינם נדרשים בהכרח להכיר את תחום המחקר של הפרופסור על בוריו. הדרך היחידה שלהם להעריך חשיבות אנציקלופדית ולוודא כי לא מדובר בתחום נישתי, הוא להתבונן בסיקור התקשורתי שזכה לו האקדמאי. מוטב שהסיקור הזה לא יהיה רק מכתבי עת הרלוונטיים לתחום, אלא תוכן שמתפרש אל קהלים רחבים יותר. מאמרים חדשותיים, כתבות צבע במגזינים ועיתונים גדולים וכמובן – ספרים ופרסומים. מוטב שהכיסוי הזה יהיה עקבי וארוך טווח.
הכרה והוקרות
כמובן שפרופסורים שזכו הכרה מעמיתיהם על ידי פרסים, מלגות, הוקרות והשתתפות בכנסים יוקרתיים הם בעלי סבירות גבוהה יותר לקבל חשיבות אנציקלופדית. השפעה והכרה המתפרשת אל מעבר לגבולות הארץ ושיתופי פעולה בינלאומיים יגבירו את הסבירות הזו באופן משמעותי. למעשה, ניתן לומר שהכרה בינלאומית משמעותית תזכה ברוב המקרים בחשיבות.
לשמור על הערך נקי ומותאם לסגנון ויקיפדיה
חשוב שנישאר אובייקטיביים ותמציתיים ונכתוב באופן נטול רגש ומבוסס עובדות שניתן לאמת באמצעות סימוכין מהימנים. פעל לפי ההנחיות: חשוב לעקוב אחר ההנחיות שנקבעו על ידי ויקיפדיה בעת יצירת הדף, כולל העיצוב, מראי המקום, החלוקה לפסקאות וכותרת וכלל ההיבטים הטכניים המכונים יחד גם “ויקיזציה”.
אם נקפיד על כלל העקרונות הללו ונבסס היטב את חשיבות הערך, הדרך שלנו אל עבר פרסום דף הוויקיפדיה תהיה קרובה מאי פעם. לעתים קרובות, דיוני חשיבות עשויים לתפוס אותנו בהפתעה גמורה ורובנו לא נדע כיצד להתמודד עמם. כדי להבטיח שהדברים יעברו בצורה החלקה ביותר, תמיד כדאי לקבל סיוע מקצועי בתהליך עריכת הערך.
לקריאה נוספת
פורסם ב: כתיבת ערכים בוויקיפדיה
תגיות: וויקיפדיה | ויקיפדיה | כתיבת ערכים בויקיפדיה | צנזורה בויקיפדיה